Boekhouden tips voor stichtingen

Wie in het bestuur van een stichting zit zal al weten dat ook voor deze organisatie een boekhoudplicht geldt. Maar waar moet de boekhouding van een stichting precies aan voldoen en zijn er extra eisen? Lees het op deze pagina, boekhouden: tips voor stichtingen.

Wat is een stichting?

Een stichting is als organisatie niet primair gericht op het verdienen van geld. Over het algemeen hebben ze een sociaal en/of maatschappelijk doel. De winst die met de activiteiten wordt gemaakt kan door de stichting gebruikt worden voor datzelfde doel.

Boekhouding van een stichting

Veel van de zaken die in een gewone boekhouding te vinden zijn, staan ook bij een stichting op papier. Wat daar echter bij komt is dat er sprake kan zijn van financiële giften en sponsorgeld. Het is dan ook zeer verstandig om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat het mogelijk maakt om deze categorieën te gebruiken of toe te voegen.

Bovendien is het handig als het boekhoudprogramma in staat is om te gaan met verlegde BTW indien dit bij de stichting gebruikelijk of misschien in de toekomst wenselijk is.

Als de stichting ook over een winkel of webshop beschikt is het daarnaast zeer praktisch als er een koppeling mogelijk is tussen deze administratie en de boekhouding van de gehele stichting.

Ook een urenregistratie kan behalve handig ook simpelweg noodzakelijk zijn. In een traditioneel boekhoudprogramma kan dit veel werk achteraf opleveren, wat bovendien gemakkelijk tot vergissingen en een onvolledige administratie kan leiden.

Opties

Behalve traditionele boekhoudprogramma’s zijn er tegenwoordig ook andere opties beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudig boekhoudprogramma dat overal online te gebruiken is of dat een speciale app beschikbaar heeft.

Als de stichting regelmatig gebruik maakt van chauffeurs is het handig als zij via een app direct hun gereden kilometers door kunnen geven.

Bij sommige programma’s is het mogelijk om bepaalde taken te automatiseren en om het systeem te koppelen aan dat van je accountant.

Op die manier kun je snel en gemakkelijk de boekhouding organiseren.

Boekhouding stichting

Testen

Vaak zijn boekhoudprogramma’s een aantal dagen gratis uit te testen voordat je tot aanschaf overgaat. Dit kan zeer praktisch zijn als je niet precies weet of het programma geschikt is voor de eisen die jij en de Belastingdienst aan de boekhouding van de stichting stellen.

Klantenservice

Het is ook goed om voor aanschaf uit te zoeken of het boekhoudprogramma ook goede klantenservice biedt. Snelle hulp is soms onmisbaar, zeker omdat de boekhouding van stichtingen toch iets anders is dan je eigen huishoudboekje.

Tot slot

Net als voor bedrijven met een winstoogmerk is het voeren van een goede boekhouding belangrijk voor stichtingen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg opties en is er vast een programma te vinden voor jouw stichting.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *