Basiskennis wat betreft boekhouden zou elke ondernemer moeten bezitten. Het is mijn inziens echter niet nodig om een boekhoud expert te zijn. Een cursus boekhouden zou je kunnen overwegen als ondernemer, maar je kunt jezelf ook vertrouwd maken met de basisbeginselen en laten we dat boekhouden voor beginners noemen.

Wat zou een ondernemer moeten kunnen?

In mijn opinie is het belangrijk dat een ondernemer een balans en een winst en verliesrekening kan lezen. En met lezen bedoel ik hier, begrijpen. Wat betekent de posten die je terugziet op een balans en winst en verliesrekening en wat zeggen deze cijfers.

Het is mooi meegenomen als je als ondernemer zelf de boekhouding kan bijhouden. Dit zal geld besparen op de kosten van een boekhouder. Aan de andere kant is het boekhouden niet waarvoor je een onderneming start. Je moet je dan zelf in mijn opinie de vraag stellen of je niet beter jezelf kunt concentreren op het ondernemen en het boekhouden overlaten aan een expert.

Hieronder een overzicht van de verschillende onderwerpen voor boekhouden voor beginners, die je terug kunt vinden op deze website:

Online boekhoudprogramma`s

Het is echter wel zo dat met de online boekhoudprogramma`s zoals e boekhouden.nl, rompslomp en MyFinance het boekhouden gemakkelijk wordt gemaakt. Diepgaande boekhoudkennis heb je eigenlijk niet nodig om met deze programma`s te kunnen werken. In mijn optiek is het voldoende om bekend te zijn met de basisbeginselen van het boekhouden en is een volledige cursus boekhouden overbodig.

Op deze website hebben we een aantal basisbeginselen helder en duidelijk uitgelegd. Met deze basisbeginselen kan je aan de slag. Boekhouden voor beginners wordt veel gemakkelijker met een goed boekhoudprogramma.

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Startende ondernemers beschikken over het algemeen niet over een groot budget. Dan is het aantrekkelijk om de boekhouding zelf te doen, omdat dit geld bespaart.

Aan de andere kant is het juist voor een startende ondernemer uitermate belangrijk om een goed inzicht in de cijfers te hebben.

Ben je boekhoudkundig goed onderlegd, dan zou ik zelf de boekhouding bijhouden. Is dit niet het geval, dan zou ik het uitbesteden.

En er is ook een tussenweg. De simpele en terugkerende boekingen zou jezelf kunnen doen en daarnaast de meer complexere taken zou je kunnen laten doen. Of bijvoorbeeld een boekhouder inhuren die periodiek jouw boekhouding nakijkt en eventueel kan corrigeren.

Ik zou in het opstellen van een ondernemingsplan altijd een bedrag reserveren voor een boekhouder. Heb je deze uiteindelijk niet nodig, dan valt jouw ondernemingsplan beter uit dan verwacht. Heb je deze naar verloop van tijd toch nodig, maar heb je hier geen rekening mee gehouden, dan valt de winstgevendheid lager uit dan verwacht. En misschien was jouw idee dan toch niet zo goed als verwacht.

Zelf de boekhouding doen

Besluit je om de boekhouding toch zelf te gaan doen, dan is het wel noodzakelijk om je bepaalde begrippen en beginselen eigen te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan termen als dubbel boekhouden, grootboekrekening, journaalposten en ga zo maar door.

Maak gebruik van de data jouw boekhouding

Het bijhouden van de boekhouding is slechts het begin. En persoonlijk ben ik van mening dat het bijhouden van een boekhouding zo efficiënt mogelijk moet zijn en zo min mogelijk tijd moet kosten.

Het is een betere tijdsinvestering om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de data die jouw boekhouding jou geeft. Het analyseren van de balans en de winst en verliesrekening, maar zeer zeker ook een cashflow overzicht helpt bij het beter laten functioneren van jouw onderneming.

Waar zitten de pijnpunten, wat zou er beter kunnen, hebben de investeringen wel het verwachte rendement? Dat zijn belangrijke vragen en die zou je moeten kunnen beantwoorden op basis van de data die je krijgt vanuit jouw boekhouding.

Een boekhoudprogramma kiezen

Je kan een online boekhoudprogramma aanschaffen of je kan er voor kiezen om een gratis boekhouding in excel aan te leggen.

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur om een licentie voor een online boekhoudpakket aan te schaffen. Dit omdat dit helemaal niet zoveel geld kost en het je daarnaast gewoon heel erg veel tijd gaat besparen.

Ook is de kans op fouten aanzienlijk lager bij het gebruik van een goed online boekhoudpakket.

Op de pagina boekhoudprogramma`s vergelijken helpen we je verder om te kiezen voor het beste boekhoudpakket. Houdt er rekening mee dat er niet één pakket het beste is voor alle ondernemingen. Hier spelen kenmerken van de onderneming een belangrijke rol. Vergelijken  van de verschillende boekhoudprogramma`s in dan ook zeer aan te raden. Bijvoorbeeld voor een  boekhouding voor een eenmanszaak heb je een minder uitgebreid pakket nodig dan voor een MKB boekhouding.

Voorschriften

De belastingdienst stelt voorwaarden aan jouw boekhouding. Van deze voorwaarden dien   je goed op de hoogte te zijn. In mijn opinie ook als je jouw boekhouding uitbesteed. Je blijft zelf altijd verantwoordelijk voor jouw boekhouding en je kan bij de belastingdienst niet aankomen met het excuus dat jouw boekhouder er een rommeltje van gemaakt heeft indien de boekhouding niet op orde s.

Het is en blijft gewoonweg jouw verantwoordelijkheid. Dit is één van de belangrijkste zaken om te houden bij boekhouden voor beginners.

Bruikbare informatie

Hopelijk helpt de informatie die je op deze website je op weg en kan je op deze manier jouw boekhouding voor dummies opzetten. Alhoewel ik persoonlijk de term boekhouding voor dummies een negatieve klank vindt hebben. Boekhouden voor beginners klinkt in mijn opinie beter.

Heb je specifieke vragen of wil je een onderwerp uitgelicht hebben? Laat het ons weten en dan gaan wij daarmee aan de slag.