Boekhouden online is tegenwoordig niet meer weg te denken. De tijd dat je een software pakket moest aanschaffen en deze lokaal op je computer of laptop moest installeren is toch echt voorbij. Online boekhouden is een niet langer weg te denken trend. Of je het nu hebt over ZZP`ers, MKB`ers of eenmanszaken, boekhouden online is de manier van boekhouden.

Waarom is online boekhouden zo populair?

1. Onderhoud en probleemoplossing wordt uit handen genomen

In het verleden diende je boekhoudsoftware bij jou op de laptop of op de server te installeren. Hierdoor kwam ook automatisch het onderhoud van het softwarepakket bij jou of jouw onderneming te liggen.

Werkt er iets niet, of de nieuwe update zorgt voor problemen, dan moet je dit zelf oplossen. Dus je moet of iemand in dienst hebben die technisch onderlegd is om dit soort problemen voor jou op te lossen, of je moet iemand extern inhuren om dit voor jou op te lossen. En dan hoef ik je niet te vertellen dat dit een kostbare aangelegenheid is. Met uurtarieven van ver boven de 100€ loopt dit snel op.

Met online boekhouden heb je dit probleem niet meer. De software staat op de servers van het bedrijf waar jij de licentie hebt afgenomen. Zij zorgen voor het onderhoud. En bovendien zijn ook de echte experts van het pakket en kunnen ze eventuele problemen snel oplossen.

2. Geen aanpassingen aan de software nodig

De software is dusdanig ingericht dat het voldoet aan de behoefte van de doelgroep. Daarom hoeven er geen aanpassingen te worden gemaakt wat betreft de software. En dit is een groot deel. Bedrijven passen soms de software dermate aan, dat het bijna lijkt op een compleet nieuw softwarepakket. Met alle gevolgen van dien.

Updates die niet meer werken, fouten in het programma en het inhuren van dure consultants om dit weer op te lossen. Dit is allemaal verleden tijd. 

3. Automatische en frequente back-ups

De aanbieders van online boekhouden willen natuurlijk niet dat klanten hun data kwijtraken. Daarom worden er automatisch en zeer frequent back-ups gemaakt. Mocht er dus onverhoopt iets misgaan, dan ben je bijna geen data kwijt. De je bijvoorbeeld jouw boekhouding in Excel, dan moet je dit zelf systematisch doen. En iedereen weet hoe het gaat. Je stelt het maken van een back-up uit. Totdat het te laat is. 

4. Je zit er niet aan vast

Wanneer je een boekhoudprogramma aanschaft, waarvoor je veel geld betaald, dan is het niet zo gemakkelijk om over te stappen naar andere software. Bij een online boekhoudprogramma heb je dit probleem niet. Je betaalt een bedrag per maand en de meeste pakketten kan je zelfs maandelijks opzeggen.

5. Optimale ondersteuning

Alle gerenommeerde aanbieders hebben een telefonische helpdesk waar je terecht kunt met vragen. En sommige aanbieders hebben zelfs een helpdesk waar je met boekhoudtechnische vragen terecht kunt. En dat is toch wel een hele grote extra. Bij bijvoorbeeld de grootste speler op ERP gebied, SAP, kan je echt niet terecht met jouw boekhoudkundige vragen. Dit ondanks dat een dergelijk pakket snel in de honderdduizenden euro`s loopt.

6. Eenvoudig in gebruik

Boekhouden online aanbieders richten zich op brede doelgroepen. Een belangrijke doelgroep zijn echter de ZZP'ers, eenmanszaken en MKB. Omdat dit soort ondernemingen veelal geen fulltime boekhouder in dienst hebben, wordt het zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Maar vat dit niet verkeerd op. Dit houdt absoluut niet in dat de online boekhoudprogramma`s beperkt zijn en weinig functionaliteit hebben

Integendeel. Ik ben zelf uitermate positief verrast wat betreft de functionaliteit die geboden wordt, zoals bijvoorbeeld urenregistratie

7. Lage kosten

De kosten van online boekhouden zijn erg laag. Veel lager dan dat u zou denken. Om u inzicht te geven in wat de maandelijkse tarieven zijn:

Als je dit vergelijkt met wat een boekhouder kost, dan zijn dit zeer schappelijke prijzen.

8. Boekhouden in de cloud maakt je data toegankelijk waar je ook bent

Wanneer je gebruik maakt van online boekhouden, waarbij jouw boekhouding wordt opgeslagen in de cloud, kan je overal jouw data inzien.

Heb je een afspraak met een klant en wil je even de laatste facturen bekijken? Geen probleem.

Ben je op een beurs en een klant wil direct bestellen, dan kan je ter plekke je voorraad bekijken. Of ben je op vakantie en wil je toch even de omzet bekijken, ook geen probleem!

9. Eenvoudig toegang voor een boekhouder

Heb je een boekhouder, dan kan deze ook gemakkelijker zijn werk doen. Hij of zij hoeft niet bij jou op locatie te komen. De boekhouding kan gewoon op afstand worden bijgewerkt. En ook bijvoorbeeld de btw aangifte kan op afstand worden gedaan. Dat bespaart toch weer reistijd van de boekhouder, wat normaal gesproken in rekening wordt gebracht.

10. Geen risico; gratis proefperiode!

Bijna alle aanbieders bieden wel een gratis proefperiode aan. In deze proefperiode kan je de software uitproberen om te bekijken of het voldoet aan jouw eisen. Is dit niet het geval, dan kun je eenvoudig overstappen op andere online boekhoudsoftware.

Zo kan je de volgende programma`s gratis uitproberen:

Is boekhouden online veilig?

Met de hedendaagse regelgeving. is data privacy en databeveiliging belangrijk voor elke onderneming. En voor een onderneming waarbij het draait om data, is het een absolute prioriteit.

Je kan er daarom vanuit gaan dat de beveiliging door bedrijven die zich toeleggen op boekhouden online, van het allerhoogste niveau is. 

Welk programma voor online boekhouden kiezen?

Dat kan voor iedereen anders zijn. Maar bijvoorbeeld eboekhouden heeft een score van maar liefst een 9,3 op Trustpilot, dus dat lijkt zeker een veilige en goede keuze.

Heb je vragen of wil je meer informatie, dan kan je ons altijd een e-mail sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *