Boekhoudcursus

In mijn opinie is een boekhoudcursus voor elke ondernemer aan te bevelen. Zelfs al heb je de boekhouding uitbesteed.

Ken jij de cijfers van jouw onderneming?

Cijfers zijn uitermate belangrijk voor een ondernemer. Toch blijkt in de praktijk dat veel ondernemers niet goed op de hoogte zijn van hun financiën. Hoe hoog bijvoorbeeld de brutomarge is, hoe de cashflow eruit ziet en hoeveel geld er open staat bij de debiteuren. Dit soort zaken, hoor je als ondernemer zijnde eigenlijk gewoon te weten.

Door het volgen van een boekhoudcursus worden jou de basiselementen van het boekhouden bijgebracht. Hierbij is het echt niet noodzakelijk dat je kennis vergaart omtrent complexe boekhoud thema`s. 

Maar wel hoe je een winst- en verliesrekening of balans opstelt en dan met name ook hoe je deze dient te lezen en interpreteren. Dit zijn onmisbare zaken voor een ondernemer.

Online een boekhoudcursus volgen

Indien je kiest voor een online boekhoudcursus, dan kan je in jouw eigen tempo de cursus volgen. je kan dan gewoon in de avonduren de cursus volgen, wanneer jou dat uitkomt. 

Daarnaast bespaart je dit ook de reistijd. Wel dien je dan de discipline op te brengen, om dit daadwerkelijk te doen. Dit is niet altijd even eenvoudig aangezien ondernemers toch al een druk leven hebben.

Een cursus met diploma of certificaat

Wil je ook zelf de boekhouding gaan bijhouden? Dan dien je een uitgebreidere boekhoudcursus te volgen. Je kan dan kiezen voor een cursus met een erkend diploma, zoals het praktijkdiploma boekhouden (PDB). Ga je niet zelf de boekhouding bijhouden, dan zou ik persoonlijk kiezen voor een cursus basiskennis boekhouden (bkb).

Boekhoudcursus diploma

Zaken die aan bod komen bij de cursus basiskennis boekhouden (bkb) zijn bijvoorbeeld:

  • De balans, eigen vermogen en vreemd vermogen
  • Winst- en verliesrekening
  • Grootboekrekeningen en het rekeningschema
  • Journaalposten
  • Belastingen
  • Vaste activa

Bij het thema vaste activa wordt er bijvoorbeeld uitgelegd, hoe je vaste activa in de boekhouding dient te verwerken. En dan met name ook het verschil tussen de winst- en verliesrekening en de kasstroom bij het aanschaffen van vaste activa.

Basiskennis calculatie (bkc)

Ook een cursus basiskennis calculatie (bkc) is eigenlijk onmisbaar voor een ondernemer. De boekhouding is de administratieve verwerking van alle inkomsten en uitgaven. Bij de cursus basiskennis calculatie, ga je aan de slag met de cijfers uit de boekhouding. 

Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een break- even analyse opstelt. Maar ook wordt er aandacht aan besteed hoe je de kostprijs van een product hoort te berekenen. 

Deze cursus gaat eigenlijk dieper in op het bedrijfseconomische aspect van ondernemen. En dat is gewoonweg iets wat onmisbaar is.

De kosten van een boekhoudcursus

De kosten van een boekhoudcursus lopen sterk uiteen. Indien je gebruik maakt van het boekhoudprogramma e-boekhouden.nl krijg je bijvoorbeeld gratis toegang tot een boekhoudcursus. Volg je toch liever klassikale lessen, dan zal je dienen te rekenen op een bedrag van zo rond de 450€.

Kosten boekhoudcursus

Omdat je een dergelijke cursus volgt voor jouw onderneming, zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Uiteindelijk vallen de netto kosten dan erg mee. 

Wel dien je, indien je echt naar de cursus toe gaat, er rekening mee te houden dat je deze tijd vrij houdt in jouw agenda. Het voordeel hiervan, is dan wel weer dat de kans dat je het ook echt serieus aanpakt, groter is. Indien je geheel op jezelf bent aangewezen dan is de kans toch groter dat je het laat liggen. 

Terugverdienen door zelf te gaan boekhouden

Je kunt een boekhoudcursus ook als een investering zien, die je doorgaans snel weer hebt terugverdiend. Indien je na het volgen van de cursus zelf de boekhouding kun bijhouden, of in ieder geval gedeeltelijk, dan zullen in de toekomst, de kosten van de externe boekhouder lager uitvallen. 

Met het uurtarief dat een boekhouder in rekening brengt, heb je dit dan weer snel terugverdiend. Wel dien je als ondernemer altijd de afweging te maken, of dit een zinvolle besteding van jouw tijd is. 

Indien je meer geld verdient met het ondernemen dan dat de boekhouder kost, dan kan je de uren beter besteden aan het ondernemen en een externe boekhouder inhuren. Uiteindelijk zal dit dan voordeliger uitpakken. Het is overigens niet altijd eenvoudig om te berekenen, wat een uur extra ondernemen jou oplevert. Wanneer je op uurbasis werkt, is dit overigens wel redelijk eenvoudig te bepalen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *