Besparen op de kosten van de boekhouding

Veel ondernemers komen op dit moment in de problemen door de hoge energienota die zij dienen te voldoen. En zelfs als dit niet direct tot problemen leidt, dan zal dit alsnog grote invloed op de winst hebben. Hierdoor wordt het noodzaak om alle kosten goed tegen het licht te houden, om op die manier op zoek te gaan naar mogelijke kostenbesparingen. Besparen op de kosten van de boekhouding kan daarbij helpen.

Wanneer je een boekhouder in dienst hebt, dan zou je eens kunnen gaan beoordelen of het mogelijk is om op deze kosten te besparen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden.

1. Een boekhouder tegen een lager tarief

Je zou op zoek kunnen gaan naar een boekhouder die werkt tegen een lager uurtarief. Hierbij wil ik er wel direct bij vermelden, dat je nooit moet inleveren op kwaliteit. In dat geval zal goedkoop duurkoop worden.

Door eens een boekhouder gids te raadplegen kun je eenvoudig verschillende offertes aanvragen. Deze offertes kun je dan vergelijken om te bekijken of er boekhouders beschikbaar zijn, die tegen een lager tarief de boekhouding willen bijhouden. Ook zou je, voordat je daadwerkelijk gaat overstappen, kunnen gaan onderhandelen met de boekhouder. Wellicht is hij of zij bereid om te zakken met het tarief, om jou niet als klant te verliezen.

Online boekhouden zorgt ervoor dat de boekhouding prima op afstand kan worden bijgewerkt. Kijk in een boekhoud gids dan ook niet al te veel naar de locatie. Daarnaast kun je zelf nog altijd op elk moment de boekhouding inzien. Daarvoor heb je geen boekhouder op kantoor nodig. Het kan echter wel degelijk helpen bij het besparen op de kosten van de boekhouding

2. Meer zelf doen

Je kunt ook bekijken wat de boekhouder allemaal voor jou doet. Bij het boekhouden is het zo, dat het overgrote gedeelte van de werkzaamheden redelijk routinematig zijn. 

Dit zou je dus ook zelf kunnen gaan doen. Als je eenmaal weet hoe je een factuur in de boekhouding verwerkt, dan zal je zien dat dit vrij eenvoudig is. Vervolgens laat je dan zaken zoals de btw-aangifte over aan de boekhouder.

Op deze manier zal je minder uren van de boekhouder gebruik hoeven maken, hetgeen direct zal leiden tot lagere kosten. Dit kan je per maand de nodige kosten besparen.

3. Meer automatiseren

Ik ben groot voorstander van automatiseren. Wellicht dien je in eerste instantie wel een kleine investering te doen, maar dit betaalt zich bijna altijd snel terug. Kijk eens kritisch naar jouw processen en bekijk wat er nog verder kan worden geautomatiseerd. Zo zou het factureren eigenlijk geheel automatisch dienen te gebeuren. 

Wanneer bijvoorbeeld een monteur werkzaamheden heeft verricht, dan kan een factuur automatisch worden aangemaakt. De monteur hoeft dan alleen nog zijn uren en verbruikte materialen te registreren. Dit is iets wat toch altijd al dient te gebeuren. Het is dan echter niet noodzakelijk dat iemand anders nog een factuur dient aan te maken. Kijk eens goed naar de mogelijkheden van jouw online boekhoudpakket. Weet je zeker dat je alle functionaliteiten optimaal benut?

Boekhouding en processen automatiseren

4. Besparen op licentiekosten

Bekijk ook eens hoeveel je maandelijks kwijt bent aan licentiekosten. En dan niet alleen voor de boekhoudsoftware maar ook voor andere software die je gebruikt. Wellicht is er een goedkopere optie op de markt. 

Dit zal vooral het geval zijn, indien je kiest voor een boekhoudprogramma met uitgebreide mogelijkheden, waardoor je minder andere software nodig hebt. Hierbij kan je denken aan urenregistratie, projectadministratie of rittenregistratie software. Alle aparte software die je gebruikt zal extra geld kosten.

Naast de besparing die dit kan opleveren, ben ik groot voorstander van het zoveel mogelijk onderbrengen binnen één systeem. Des te meer verschillende software systemen je gaat gebruiken, des te onoverzichtelijker alles wordt.

5. Familie of vrienden inschakelen

Wellicht ken je iemand binnen jouw familie of vriendenkring ,die over boekhoudkundige kennis beschikt. Dan zou je zo iemand kunnen vragen of hij of zij jou uit de brand zou willen helpen. In mijn opinie niet altijd een ideale oplossing, maar het kan je eventueel wel helpen in deze moeilijke tijden. En een goede vriend zal je waarschijnlijk graag helpen. Besparen op de kosten van de boekhouding zal niet alle problemen oplossen. Het kan hier echter wel toe bijdragen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *