Belastingen laten invullen door een boekhouder

Voor de belastingaangifte kan je niet altijd direct één op één de cijfers uit de boekhouding overnemen. Er zijn bepaalde kosten die je als ondernemer zijnde wel als kosten geboekt, maar voor de belasting niet, of slechts gedeeltelijk aftrekbaar zijn. Belastingen laten invullen door een boekhouder is mijn inziens dan ook een goed idee, aangezien een aangifte inkomstenbelasting specifieke kennis vereist.

Kies je voor het inhuren van een boekhouder, zorg er dan wel voor dat je het deze persoon zo gemakkelijk mogelijk maakt. Zo maak ik zelf gebruik van e boekhouden.nl en gebruik ik verschillende grootboekrekening om zodoende de belastingaangifte eenvoudig te maken.

Representatiekosten en belastingaftrek

Dit zijn in de praktijk de meest voorkomende kosten, waarbij je niet alle kosten van de belasting kunt aftrekken.

In de praktijk heb je de keuze om of slechts 80% van deze kosten af te trekken of de eerste 4,600€ in zijn geheel niet af te trekken en het bedrag boven deze drempel in zijn geheel van de belasting af te trekken.

Het hangt er helemaal af hoeveel je per jaar aan representatiekosten uitgeeft om te bepalen wat de voordeligste methode is. Dit kan je zelf bepalen of door een boekhouder laten doen.

Extra aandacht in de boekhouding voor beperkt aftrekbare kosten

Het is echter van belang dat je dergelijke kosten correct en systematisch in de boekhouding verwerkt. Doe je dit niet dan wordt de belastingaangifte een hele opgave, omdat je dan als het ware de hele boekhouding dient door te spitten alvorens de belastingaangifte op te kunnen stellen.

Persoonlijk kies ik voor de 80% regeling. Hiervoor heb ik in mijn boekhoudprogramma twee aparte grootboekrekeningen voor representatiekosten ingericht. Eén voor het aftrekbare gedeelte en één voor het niet aftrekbare gedeelte.

Dit maakt niet alleen aan het einde van het jaar de belastingaangifte eenvoudiger, het is ook eenvoudiger om gedurende het jaar het bedrag aan te betalen belastingen in te schatten. Dit is overigens iets waar niet alle ondernemers voldoende aandacht aan schenken. Het is mijn inziens vanuit oogpunt van liquiditeit belangrijk om gedurende het jaar een inschatting te maken van de uiteindelijk te betalen belastingen. Op die manier voorkom je nare verrassingen.

Verdeel aftrekbare en niet aftrekbare kosten

Dit kan je eenvoudig in elk programma, door het gebruik van verschillende grootboekrekening, inrichten. Ongeacht welk boekhoudprogramma je gebruikt, zoals Acumulus, maar ook bij het gebruik van Rompslomp is dit eenvoudig in te richten. En dit hoef je slechts eenmalig te doen.

Belastingen laten invullen door een boekhouder

Zakelijk gebruik van een privé auto

Dit is voor de belastingaangifte en btw-aangifte een van de meer complexere aangelegenheden. Naast dat je meerdere opties hebt met betrekking tot de inkomstenbelasting, dien je ook een sluitende rittenadministraties bij te houden.

Is de auto als zakelijk vermogen aangemerkt, maar gebruik je deze ook privé, dan dien je hiervoor een bijtelling voor de inkomstenbelasting te berekenen. De privé bijtelling is echter iets wat je niet direct in de boekhouding van een onderneming verwekt.

In de omgekeerde situatie waarbij je een privé auto zakelijk gebruikt, dan mag je, mist je een sluitende rittenadministratie bijhoudt, 0,19€ per gereden kilometer als aftrekbare kosten opnemen. Dit is wel iets wat je in de boekhouding als kosten dient te verwerken. Een rittenadministratie kan je doorgaans bijhouden in een online boekhoudprogramma. een programma zoals Myfinance maar ook Visma eAcounting bieden hiervoor een eenvoudig oplossing. 

Ben je niet zeker, huur een expert in!

Klinkt dit allemaal te complex, dan is belastingen laten invullen door een boekhouder aan te raden. Daarnaast zou een boekhouder of een belastingexpert er voor moeten zorgen dat je alle aftrekbare kosten in de belastingaangifte verwerkt, zodat je niet onnodig teveel belasting gaat betalen.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *