Belastingdienst betalingskenmerk

Wanneer je de BTW aangifte verzorgt en je dient te betalen, dan heb je een belastingdienst betalingskenmerk nodig om de betaling te kunnen uitvoeren. Je ontvangt echter geen acceptgiro, dus hoe weet je nu het betalingskenmerk?

Je kunt het belastingdienst betalingskenmerk terugvinden in het aangifteprogramma. Op het moment dat het bedrag wordt berekend dat je dient te betalen, wordt het betalingskenmerk weergegeven. Het betalingskenmerk is daarnaast logisch opgebouwd. Het bestaat uit het btw nummer, het aangiftetijdvak en het jaartal.

Dubbelchecken van het betalingskenmerk

Het is van belang om het betalingskenmerk correct over te nemen. De belastingdienst is een grote organisatie en indien je een foutief betalingskenmerk invult, dan loop je het risico dat de betaling zoek raakt. 

Belastingdienst betalingskenmerk dubbelchecken

Daarnaast zal je dan herinneringen en eventueel boetes ontvangen. Als je kan aantonen dat je wel op tijd hebt betaald, dan zullen deze boetes wel weer worden kwijtgescholden, maar wel dien je dan eerst zelf bezwaar aan te tekenen. Dat kost je toch weer tijd. En eigenlijk is het ook verloren tijd.

Een aanslag of beschikking betalen

Bij een aanslag of beschikking die je ontvangt, zal het betalingskenmerk gewoon op de aanslag of beschikking worden vermeldt. Daarnaast kan je via de website van de belastingdienst het betalingskenmerk van een aanslag of beschikking ook eenvoudig opzoeken. Er bestaat hiervoor een speciale zoekhulp betalingskenmerk. 

Aan de hand van de aangifte, aanslag of beschikkingsnummer kan je dan eenvoudig het betalingskenmerk opzoeken.

Betalen van de verschuldigde BTW

Vanuit een boekhoudprogramma zoals E-boekhouden.nl kan je zonder in te loggen bij de belastingdienst de btw aangifte versturen. Wel dien je er zelf nog voor zorg te dragen dat het verschuldigde bedrag op tijd op de bankrekening van de belastingdienst staat. Het te laat betalen van een verschuldigd btw bedrag zal direct tot boetes leiden.

Na het versturen van de btw-aangifte, kan je deze via een programma zoals informer of e-boekhouden.nl ook direct in de boekhouding verwerken. Dat scheelt je weer de nodige tijd.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *