Aansprakelijkheid ondernemer

Ondernemen is leuk. Maar welke aansprakelijkheid loop je als ondernemer? Het is van belang hier goed bij stil te staan. Doe je dit pas op het moment dat het mis gaat? Dan heb je echt een groot probleem.

Elke ondernemer loopt risico

Het risico is bij het ene beroep groter dan een ander. Maar je kunt wel stellen, dat elke ondernemer een bepaalt risico loopt. Stel, jouw onderneming is gericht op de IT dienstverlening, dan kan het ook zomaar gebeuren dat er iets fout gaat, waarvoor je aansprakelijk kan worden gesteld. 

Maar ook een accountant kan een fout maken, waardoor aansprakelijkheid kan ontstaan. Er zijn talloze vormen van aansprakelijkheid, die je niet dient te onderschatten.

Rechtsvorm van de onderneming

De rechtsvorm van de onderneming speelt een belangrijk rol. Bij een BV is er sprake van strikte scheiding tussen privé en zakelijk vermogen. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het prive vermogen. Dit beperkt het risico van aansprakelijkheid voor de ondernemer aanzienlijk.

Ben je in het bezit van een eenmanszaak, commanditaire vennootschap of een VOF? Dan ben je met alles wat je bezit, aansprakelijk voor eventuele schulden. Huwelijkse voorwaarden spelen bij dergelijke ondernemingsvormen ook een belangrijke rol.

Aansprakelijkheidsverzekering

Elke ondernemer zou in het bezit dienen te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt uit onverwachte hoek altijd voor iets aansprakelijk worden gesteld. Daarbij is het ook van belang, om jezelf te verzekeren tegen juridische bijstand. 

Je kunt dan wel aansprakelijk worden gesteld, maar het is uiteraard altijd de vraag of dat wel terecht is.

Aansprakelijkheid ondernemer verzekering

Indien je een advocaat in de arm dient te nemen, dan hoef ik je niet te vertellen dat dit enorm in de papieren kan lopen. Bent u aansprakelijk of niet? Dit kan regelmatig tot juridisch getouwtrek leiden. 

Voor alle type onderneming

Aansprakelijkheid als ondernemer zijnde dien je af te dekken, ongeacht de rechtsvorm van de onderneming. Indien je als eenmanszaak of zzp`er opereert, dan ben je persoonlijk aansprakelijk. Stel dat je ergens werkzaamheden uitvoert en daardoor ontstaat er brand. Dan zal dit enorme gevolgen hebben. Hier ben je dan persoonlijk aansprakelijk voor. 

Hierbij kunt u aansprakelijk worden gesteld met alle privé bezittingen. 

Bij een besloten vennootschap beperkt de aansprakelijkheid zich tot het zakelijke vermogen. Door jou aansprakelijk te stellen voor een grote schade, kan dit zomaar het einde van de BV beteken. Dus ook bij een BV is een aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar. Schade veroorzaken kan nu eenmaal altijd gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent.

Onbehoorlijk bestuur

Hoofdelijke aansprakelijkheid geldt alleen bij een natuurlijke rechtspersoon. Er is echter één uitzondering. Bij een besloten vennootschap zit er namelijk wel een addertje onder het gras. 

Het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering zou als onbehoorlijk bestuur kunnen worden aangemerkt. In dat geval kan je alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schuld van de BV.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden spelen ook een belangrijk rol. In deze algemene voorwaarden kan je bepaalde schade uitsluiten.

Wel is het zo, dat de wet altijd boven de algemene voorwaarden staat. Je kunt dus geen aansprakelijkheid als ondernemer uitsluiten, wanneer dit strijdig is met de wet.

Van belang is in ieder geval een bepaling op te nemen, in verband met vervolgschade.

Vervolgschade dien je, als je ondernemer bent, altijd uit te sluiten van jouw aansprakelijkheid. 

Aansprakelijkheid ondernemer algemene voorwaarden

Zakelijke kosten

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn zakelijke kosten. Deze kan je dus in de boekhouding opnemen en fiscaal aftrekken. Ik zou persoonlijk altijd een aparte grootboekrekening aanmaken, voor de kosten van verschillende verzekeringen.

Overigens wordt er geen BTW in rekening gebracht bij een verzekering. Je kunt deze met het nultarief invoeren. 

Let goed op de voorwaarden van een verzekering

Verzekeringen staan bekend om de kleine lettertjes. Let er dan ook goed op, bij het afsluiten van een verzekering, wat er wel en wat er niet is gedekt. Wellicht worden er bepaalde omstandigheden uitgesloten. 

Indien je vragen hebt, dan zou ik deze altijd per e mail versturen. Op die manier heb je iets waar je als ondernemer op kunt terugvallen.

Ik ken situaties waarbij er per telefoon bepaalde toezeggingen werden gedaan. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek het toch net iets anders in elkaar te steken. Het is uiteraard uitermate vervelend, wanneer je daar pas achter komt, op het moment dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade.

Denk ook goed na over de risico`s die je wilt afdekken. Zeker bij zaken zoals inventaris en voorraden, is het van belang om regelmatig te controleren, dat de bedragen opgenomen in de polis nog steeds kloppen.

Niet te dekken schade

Is er bij de schade die je veroorzaakt, sprake van opzet of roekeloosheid? Dan zal de verzekering doorgaans niet uitkeren. In dat geval ben je zelf aansprakelijk voor de schade. Er kan dan zelfs sprake zijn van een onrechtmatige daad, wat ook strafrechtelijke gevolgen kan hebben.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *