Digitale transformatie 2024

Digitalisering en automatisering zijn niet bepaald nieuwe ontwikkelingen. Vanwege de komst van computers en internet zijn veel processen in ondernemingen de afgelopen decennia al ingrijpend veranderd. De afgelopen jaren is er echter wel sprake geweest van ontwikkelingen die digitalisering en automatisering in een stroomversnelling hebben gebracht, en hebben aangejaagd.

Denk aan het hybride werken als gevolg van de coronapandemie, personeelstekorten, en gestegen kosten. Ook het toenemende besef van het belang van data en de opkomst van AI hebben invloed. Twee gebieden waar binnen veel ondernemingen nog veel kansen liggen, zijn de salaris- en algemene HR-administratie.

2024 wordt het jaar van de digitale transformatie

Een groeiende onderneming betekent een grotere boekhouding

Startende ondernemers hebben vaak een relatief simpele en kleine administratie en boekhouding. Zeker als zzp’er die diensten levert bestaat je boekhouding uit een overzicht met klanten, verstuurde en ontvangen facturen, btw-aangiftes en je aangifte inkomstenbelasting. De eventuele verdere administratie kan bestaan uit een uren- en kilometeradministratie.

Ben je succesvol als ondernemer en neem je medewerkers in dienst? Dan neemt ook de omvang van je administratie en boekhouding toe. Zo moet je bijvoorbeeld van je medewerker(s) ook de gewerkte uren, vakantiedagen en het verzuim vastleggen. En je moet de gemaakte salarisafspraken bijhouden om het maandelijkse loon te kunnen berekenen. Bij dergelijke werkzaamheden is het aan te raden gebruik te maken van salarissoftware. He gebruik van salarissoftware voorkomt niet alleen dubbel werk en fouten, maar ook stress.

Automatiseren en digitaliseren van alle HR-zaken

Veel ondernemingen staan vandaag de dag behoorlijk onder druk. De marges staan onder druk vanwege stijgende prijzen, de vraag is teruggelopen vanwege de inflatie en het personeelstekort blijft ook maar bestaan. Het is dus zaak werkzaamheden en processen zoveel mogelijk te stroomlijnen. Online HR software helpt je om alle zaken rond medewerkers zo eenvoudig en snel mogelijk vast te leggen. Naast de eerder genoemde salarisadministratie kun je hier bijvoorbeeld ook arbeidscontracten in vastleggen en een planning in maken.

Het grote voordeel van digitalisering is dat je data (automatisch) kunt hergebruiken door middel van koppelingen. Dat scheelt dubbel werk, en is ook fijn voor je boekhouder of accountant. Door relevante personeelsinformatie te digitaliseren raken er bovendien geen belangrijke documenten kwijt.

Tijd besparen door digitalisering en automatisering

Ondernemen lijkt nog nooit zo tumultueus geweest te zijn als de afgelopen jaren. Met alle gestegen kosten is efficiënt werken belangrijker dan ooit. Met behulp van handige online salarissoftware en HR software hoef je minder handmatig (dubbel) te registreren. Zo houd je meer tijd over om je echt met de kernzaken van je onderneming bezig te houden.

Edwin is zeer ervaren op het gebied van boekhouden. Als CFO voor verschillende internationale bedrijven is hij een expert op het gebied van boekhouden, boekhoudprogramma`s en belastingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *